О школи

Објављено четвртак, 01 септембар 2016
Аутор PD-SU

skupstina grada

Скупштина града Београда, на седници одржаној 12. априла 2012. године донела је одлуку о оснивању основне школе "Милена Павловић Барили" у насељу Вишњичка бања, општина Палилула. Основну школу "Милена Павловић Барили" тренутно похађа 970 ученика који су распоређени у 37 одељења. Једна је од ретких школа у региону која је у потпуности прилагођена особама са инвалидитетом.

Настава у нашој школи је почела 3. септембра 2012. године и тренутно је похађа четврта генерација ученика.

Школа је добила име по познатој уметници Милени Павловић Барили.

Опширније: О школи

Милена Павловић Барили

Објављено четвртак, 11 фебруар 2016
Аутор PD-SU

Milena

Милена Павловић Барили (5. новембар. 1909. Пожаревац — 6. март. 1945. Њујорк) је била српска сликарка и једна од најинтересантнијих личности уметничке Европе између два рата.

На свом уметничком путу Милена Павловић - Барили студира сликарство у Београду (1922-1926) и Минхену (1926-1928), а узор јој постаје сликар Де Кирило (по угледу на њега делови платна остају ненасликани). У Београду излаже 1928. Сликарски симболи су јој између сна и јаве, женски сетно љупки ликови, велики, крилати младићи на штулама, антички стубови, Венере без руку, харлекини, бисте, лепезе, птице, а касније у њеном трећем, прелазном периоду и симболи дискретног надреализма.Године 1930. напушта Југославију и наредну деценију проводи у Шпанији, Риму, Паризу и Лондону, где се дружила и излагала са европском уметничком елитом.(Жан Кокто, Андре Бретон).Тада улази у нову, прерафаелитску, у ствари романтичарску школу, окренута више прошлости него садашњости, те постаје представник надреалистичког или метафизучког романтизма.У Лондону излаже 1931,а у Паризу и Риму 1932.Августа 1939.одлази за Њујорк, где је живела до своје изненадне и преране смрти 1945. У САД је поред сликарства радила и на комерцијалном дизајну за модне журнале.

За живота је урадила преко 300 радова, пуно скица и цртежа. Много платна су јој у кући-музеју у Пожаревцу, Музеју савремене уметности и Народном музеју у Београду, као и у Риму.

На Милениним сликама се у главном појављује једно лице, „лице саме уметнице“, овалног, мирног и по мало мистериозном израза. Милена је била лепа а њене слике су личиле на њу.

 

Опширније: Милена Павловић Барили

Изглед школе

Škola
glavni ulaz
Škola
južna strana
Škola
sporedni ulaz
Škola
tartan staza za trčanje