Bezbedna škola!

Objavljeno petak, 30 maj 2014 Autor PD-SU

skola bez nasiljaPo ukupnoj bezbednosti učenika i zaposlenih u školskom okruženju, škola „Milena Pavlović Barili“ iz Višnjičke Banje nalazi se iznad proseka (70,77% prema 64,33% koliko iznosi prosek za ispitane osnovne škole).

Ovakva ocena je dobijena u okviru istraživanja bezbednosti učenika i zaposlenih u školskom okruženju, u školi „Milena Pavlović Barili“. Na osnovu podataka iz upitnika, članovi stručnog tima iz Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu konstruisali su Sistem indikatora za praćenje bezbednosti školskog okruženja (skraćeno ćemo ga zvati: BŠO tabela), koji sumira trenutno bezbednosno stanje u školi.

Bezbednost učenika i smanjenje nasilja u školama predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva svih učesnika u obrazovnom procesu i jedan od prioriteta Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja. Škola bez nasilja - ka sigurnom i podsticajnom okruženju za decu (ŠBN) je program koji je direktno usmeren ka ostvarenju ovog cilja.

Istraživanje bezbednosti učenika i zaposlenih u školskom okruženju (BŠO) sprovodi se kako bi se stekao uvid u bezbednost učenika i odraslih u školskom okruženju i kako bi se planirale aktivnosti usmerene na prevenciju školskog nasilja. Nastao je u okviru programa Škola bez nasilja. U školama koje realizuju ovaj program, BŠO istraživanje sprovodi se kao ulazno (početno), a i kao završno, kada predstavlja deo procedure nakon koje se donosi odluka da li je škola spremna da preuzme status „škole bez nasilja“ (tačnije bi bilo reći: škole koja se bori protiv nasilja i uspeva u tome) i ponese odgovornost koju takav status podrazumeva. Plaketa koju škole dobijaju simbolično prikazuje spremnost škole da se angažuje na smanjenju nasilja, odnosno da preduzme niz postupaka i preventivnih mera da do nasilja ne dođe. BŠO se može sprovesti u svim školama kao deo procesa samovrednovanja. Rezultati će pomoći školi da proceni status bezbednosti u svojoj školi i identifikuje oblasti koje treba dodatno da unapredi.

Nakon istraživanja u našoj školi ( anketiranje zaposlenih, roditelja i učenika) u vezi bezbednosti učenika dobijeni su sledeći rezultati:

Prezentaciju sa rezultatima možete preuzeti prateći ovaj LINK.

Kompletan izveštaj sa rezultatima možete preuzeti prateći ovaj LINK.